close

Havet brenner med regissørbesøk & debatt

Festivalkontoret AS arrangerte, i samarbeid med Film fra Sør-festivalen, Arthaus og Amnesty International Norway, Oslo-premieren av Gullbjørn-vinneren Havet brenner. Regissør Gianfranco Rosi gjestet premieren og deltok i paneldebatt omkring flyktningkrisen i Middelhavet. 

Arrangementet fant sted 4. oktober på Vika kino, og salens 292 plasser ble utsolgt.

OM FILMEN
Havet brenner skildrer folks hverdag på en øy av håp omgitt av et hav med flyktninger. Dokumentaren tar oss med til Lampedusa, den italienske øya som ligger like utenfor kysten av Tunisia og Libya, destinasjonen for mange av flyktningene som forsøker å ta seg til Europa over Middelhavet. Dokumentarens rolige, abstrakte og observerende rytme, står i sterk kontrast til innslagene vi er blitt så vant til å se på nyhetene. Gianfranco Rosi kryssklipper og skildrer de to tilsynelatende adskilte verdenene mesterlig som litt etter litt flettes sammen.


OM DEBATTEN


Foto: Johnny Vaet Nordskog 

Regissør Gianfranco Rosi møtte Flyktninghjelpens Pål Nesse og Høyrepolitiker Ingjerd Schou til debatt om, hvordan Europa best kan møte flyktningkrisen i Middelhavet. Samtalen ble ledet av Beate Ekeløve-Slydal fra Amnesty International Norway.

Arrangementet ble støttet av Stiftelsen Fritt Ord, og var en del av Film fra Sør-festivalens Kritiske Rom, som hvert år presenterer 5 filmer supplert med hyperaktuelle debatter.


Foto: Johnny Vaet Nordskog 

Gianfranco Rosi (f. 1964) er kjent både som regissør, produsent og filmfotograf av dokumentarfilm. HAVET BRENNER er hans sjette film og vant Gullbjørnen for beste film i Berlin. Rosis mest kjente film er Sacro GRA, som vant Gulløven i Venezia i 2013. Den var den første dokumentaren som noensinne har fått denne hovedprisen.