Gjester 2017

 

 

Anahí Berneri (f. 1975) er en argentinsk filmskaper. Hun er utdannet ved det franske audiovisuelle instituttet INA og laget sin første film, kortdokumentaren Modelo para armar, i 1997. Siden har hun laget fem spillefilmer, som har vunnet henne mange priser ved internasjonale festivaler. Berneri underviser ved Argentinas nasjonale filmskole i Buenos Aires og arbeider også med teater. Hun presenterer tre av sine filmer under årets festival, inkludert Alanis, som ble svært godt mottatt under filmfestivalene i Toronto og San Sebastian i høst.  

 

Diego Lerman (f. 1976) fra Buenos Aires er en sentral skikkelse i argentinsk film etter årtusenskiftet. Han studerte lyd og design ved universitetet i hjembyen og drama ved scenekunstakademiet. Lerman spillefilmdebuterte med dramaet Helt plutselig, som ble vist på festivaler verden over og gikk på kino i Norge. Sammen med sin faste med-manusforfatter María Meira har han laget ytterligere fire spillefilmer, og hadde premiere på A Sort of Family i høst. Han er også produsent innen film og TV.

 

Mohammad Rasoulof (f. 1972) er en av Irans fremste nålevende filmskapere. Han er opprinnelig sosiolog, men studerte filmklipping og laget en rekke kortfilmer på 1990-tallet. Etter spillefilmdebuten The Twilight i 2002 har han laget ytterligere seks prisbelønte langfilmer, som Goodbye (2011), Manuscripts Don’t Burn (2013) og hans film av året, Mannen mot strømmen. På grunn av sine kritiske synspunkter og filmskaping er han i konflikt med Irans sensurapparat. Rasoulof er fortsatt tiltalt for propagandaspredning og er per dags dato løslatt i påvente av rettssak.

 

Annemarie Jacir (f. 1974) er født i Palestina, utdannet i New York, og er en av de ledende filmskaperne innen «den arabiske nybølgen». Hun har skrevet, regissert og produsert over 16 filmer siden 1998, men slo igjennom med Salt of This Sea (2008), som ble nominert til debutprisen Gullkameraet under Cannes-festivalen. Den er også første spillefilm noensinne laget av en kvinnelig palestinsk regissør. Jacir driver produksjonsselskapet Philistine Films, jobber med filmkuratering og som klipper, og underviser i manus-skriving.

 

Gustavo Rondón Córdova (f. 1977) er en venezuelansk filmskaper og manusforfatter. Han har en kommunikasjonsutdanning fra Universidad Central de Venezuela og er utdannet fra regilinja på den tsjekkiske nasjonale filmskolen FAMU i Praha. Han har tidligere laget seks kortfilmer, og La familia (2017) er hans spillefilm-debut. Den er støttet av Sørfond, hadde premiere i kritikeruken under årets Cannes-festival, og er blitt vist på festivaler som Karlovy Vary, San Sebastian, Chicago og mange andre.

 

Tunde Kelani (f. 1948) er utdannet ved London Film School, og regnes som en av Nigerias fremste nålevende filmskapere. Han har regissert en rekke filmer, som Koseegbe, Thunder Bolt, Dazzling Mirage og The Narrow Path. Kelani har spesialisert seg på litterære adapsjoner og film som trekker på Nigerias kulturarv, blant annet den rike Yoruba-kulturen. Han har i mange år jobbet som filmfotograf og er produsent i sitt eget selskap Mainframe.

 

Feras Fayyad (f. 1984) er en syriskfødt regissør, produsent og filmfotograf, nå bosatt i København. Han har tidligere regissert flere kort- og dokumentarfilmer, blant annet My Escape (2015) om flyktningkrisen og One Day in Aleppo (2017). Hans siste film Last Men in Aleppo vant blant annet juryens spesialpris under filmfestivalen Sundance i januar, og er en av årets mest kritikerroste filmer. Fayyad har mottatt anerkjennelse på internasjonale filmfestivaler for sin behandling av aktuelle syriske temaer og politiske endringer i den arabiske verden.

 

Tiffany Hsiung er en regissør, manusforfatter og filmfotograf, bosatt i Toronto i Canada. Hun er filmutdannet ved Ryerson-universitetet i Toronto, og har tidligere regissert kortfilm og TV. Siden 2009 har hun arbeidet særlig med ofre for sex-slaveri, og fremmet deres sak, i offentligheten og overfor FN. Det har resultert i The Apology, Hsiungs første film som regissør, som hun presenterer på årets festival. Filmen hadde premiere på festivalen HotDocs i Toronto i fjor og har vunnet en rekke priser, blant annet for beste dokumentarfilm ved den store Busan-festivalen i Sør-Korea.

 

Natalia Orozco er en kolombiansk filmskaper og uavhengig nyhetskorrespondent. Hun er utdannet innen journalistikk og statsvitenskap, og har en mastergrad i internasjonalt samarbeid fra Sorbonne-universitetet i Paris. Hun har dekket valg, konflikter og internasjonal politikk som korrespondent for en rekke nyhetsmedier, og produsert flere dokumentarfilmer.  I 2012 returnerte hun til hjemlandet hvor hun har produsert og regissert When The Guns Go Silent (2017), en dokumentar om verdens eldste gerilja, FARC, og deres rolle i fredsprosessen i Colombia.

 

Joakim Demmer (f. 1956) er en svensk filmskaper, født i Stockholm. Etter å ha studert fotografi begynte han å arbeide frilans som filmfotograf og klipper, og studerte senere regi ved det tyske film- og fjernsynsakademiet DFFB i Berlin. Siden da har han arbeidet som regissør og filmfotograf, og har regissert fem dokumentarfilmer. Hans siste film Dead Donkeys Fear No Hyenas, som vises på festivalen, er et resultat av mange års journalistisk gravearbeid og hadde verdenspremiere på dokumentarfestivalen CPH:DOX i vår.

Hala  

Hala Elkoussy (f. 1974) er en kunstner og filmskaper som pendler mellom Kairo og Amsterdam. Hun har kunstutdannelse fra Nederland og Storbritannia, og er en av grunnleggerne av Contemporary Image Collective, et kunstnerstyrt nettverk i Kairo. Debutspillefilmen Cactus Flower hadde premiere på filmfestivalen i Rotterdam, og er støttet av Sørfond.